Du/I kan søge om hel eller delvis dækning af følgeudgifter/særlige udgifter, som ikke forventes, afholdt af kost- og logibeløbet.
Du/I ansøger konkret ved barnets børne- og ungerådgiver, som efter modtagelsen af din ansøgning om følgeudgifter foretager en konkret og individuel vurdering. Din ansøgning skal indeholde:
- Hvad der ansøges om
- Dokumenteret prisoverslag
- Begrundelse for din ansøgning
Der skal altid være en bevilling fra børne- og ungerådgiver, inden udgiften kan afholdes.
Hjørring Kommune er som offentlig myndighed forpligtet til at dokumentere alle udgifter, hvorfor det er nødvendigt for kommunen at indhente kvitteringer for alle udlæg.
Indskrivnings- / etableringsbeløb
Som en følgeudgift af anbringelsen har plejeforældrene mulighed for at ansøge børne- og ungerådgiver om et indskrivningsbeløb jf. KL’s takster, der skal dække udgifter forbundet med supplerende udstyr ved plejeforholdets opstart. Indskrivningsbeløbet ydes altid efter en konkret vurdering i hvert enkelt plejeforhold.
Indskrivningsbeløbet kan kun udbetales på baggrund af fremvisning af kvitteringer. Er der tale om køb af brugte varer kan der evt. vedlægges skærmprint af Mobile Pay overførsel eller en håndskrevet kvittering fra sælger.
Plejefamilien skal stille et møbleret værelse til rådighed, og der kan ikke bevilliges udgifter dækket, som er forbundet med dette.
Et møbleret værelse betragtes som en seng inkl. madras, garderobeskab og/eller kommode, sengebord samt belysning, skrivebord/stol eller legebord/stol i henhold til barnets alder, modenhed og behov.
Tilskuddet søges som udgangspunkt til at supplere barnets/den unges nødvendige beholdning af tøj og sko. Når særlige forhold gør sig gældende, kan der bevilges etablering til barnet/den unge. Eks. pynt til værelse, dyne/pude, sengetøj, legetøj.
Ved kortvarige anbringelser af unge, der skal videre i egen bolig, kan der være særlige forhold, der gør sig gældende og derved får indvirkning på vurderingen af tilskuddet til indskrivning.
Hvis plejebarnet er 0-3 år, når barnet bliver anbragt, kan der ansøges om:
- Barnevogn max. 5000,-
- Seng + tilbehør max 1000,-
- Puslebord + tilbehør 1000,-
- Autostol 1000,-
- Klapvogn 800,-
- Højstol/skråstol 800,-
Alle indkøb skal være sikkerhedsgodkendte. Køb af brugt babyudstyr accepteres.
Er der tale om anbringelse af flere børn i samme familie, kan der være behov for anskaffelse af ekstra seng(e). Det vil være plejefamiliens opgave at indhente prisoverslag (gerne to forskellige) på det udstyr, som der er behov for ved etableringen.
Prismæssigt kan der ikke forventes højeste kvalitet, men der kan være tale om en mellemklasse i pris og kvalitet.
Udstyret tilhører i ovennævnte situationer Hjørring Kommune og skal følge barnet ved udflytning, eller returneres til kommunen efter endt brug.
Samtidig forventes det, at plejefamilien tager imod evt. udstyr til udlån fra Hjørring Kommune, som har været anvendt til andre plejebørn.
Udskrivningsbeløb
Udgifter i forbindelse med at et plejebarn skal flytte i egen bolig er jf. KL’s satser.
Dog skal det bemærkes, at her er tale om særlige tilfælde. Unge, som nærmer sig voksenlivet, skal guides til at forberede sig til livet som voksen og til at flytte i eget hjem. Herunder hører, at du/I som plejefamilie vejleder den unge til at spare op og gøre sig klar til at flytte ud – bl.a. kan plejefamilien hjælpe på vej ved at begynde at give gryder, service, sengetøj og lignende i fødselsdags- og julegave.
Sikkerhedsudstyr
Sikkerhedsudstyr i form af sikkerhedsseler og autostole kan evt. bevilges som udlån.
PC, IPads, smartphones og andet elektronisk udstyr
Elektronisk udstyr til brug for skole og fritid dækkes af kost- og logibeløbet.
Der kan evt. ansøges om dækning ved fonde fx Lions Club og IT Fonden.
Afholdelse af løbende udgifter til telefonabonnement og internet dækkes af kost- og logibeløbet.
Dåb/navngivning
Der bevilges ikke udgifter til afholdelse af dåbsfest/navngivningsfest eller dåbsbeklædning.
Konfirmation/non-firmation
2 x konfirmationsbidrag jf. til afholdelse af konfirmation og 1 x bidrag til konfirmationsbeklædning inkl. 2. dags beklædning til barnet.
Konfirmationsbidrag kan kun bevilliges hvis biologiske forældre ikke afholder konfirmation og efter dialog med børne- og ungerådgiver.
I udgangspunktet er det den biologiske familie, som har ret til at afholde konfirmationen for barnet, men dette skal dog bero på en konkret og individuel vurdering af, om biologiske forældre kan magte at afholde og gennemføre konfirmationen. Såfremt vurderingen er, at de biologiske forældre ikke kan magte at afholde og gennemføre konfirmationen, kan plejeforældrene modtage konfirmationsbidraget mod fremsendelse af kvitteringer.
Såfremt både de biologiske forældre og plejeforældrene afholder konfirmation, tilfalder konfirmationsbidraget til de biologiske forældre.
Alle gaver fra plejefamilien til barnet forudsættes afholdt af omkostningsdelen svarende til den gavekultur, der er i plejefamilien i forhold til egne og andres børn.
Konfirmation og non-firmation sidestilles i forhold til evt. bevillingsniveau.
Studenterfest
Til studenterfest kan bevilliges ½ gang af til konfirmationsbidrag
Diverse kørekort
Traktorkørekort
Til traktorkørekort kan bevilliges op til 3000 kr. + udgifter til lægeerklæring
Knallertkørekort
Til knallertkørekort kan bevilliges op til 1000 kr. + udgifter til lægeerklæring. Der bevilges ikke udgifter til evt. styrthjelm.
Tilskud til cykel/knallert
Hvis der er tale om et rimeligt transportbehov til skole, fritid eller arbejde kan der søges om tilskud til cykel/knallert.
Der kan også søges om lovpligtig ansvarsforsikring.
Der kan maximalt bevilliges 2000,- kroner i tilskud til knallert.
For tilskud til cykler gælder følgende takster:
Børn op til 10 år: max. 1500,- kr. inkl. hjelm
Børn 10 – 18/23 år: max. kr. 2800 inkl. hjelm
Der kan max. søges hvert andet år.
Ferieudgifter
I forbindelse med udgifter til ferie mv. er det kun merudgiften, der kan søges dækket. Der kan bevilges max. kr. 4000,00 pr. år. Der er mulighed for at overføre beløbet inden for 2 år.
Eksempel
Anvendes feriebeløbet ikke i år 2023, kan det overføres til anvendelse inden udgangen af år 2025.
Eksempel på ferietilskud
Der kan søges om dækning til den dokumenterede merudgift.
Befordring
Der gives ikke tilskud til befordring, hvis hele familien alligevel skulle transporteres i bil. Der kan dog gives tilskud til befordring, hvis det betyder, at plejefamilien skal køre i to biler, fordi plejebarnet skal med på ferie.
Der gives tilskud til plejebarnets transport fx busbillet, togbillet eller flybillet. Befordringen til den dokumenterede merudgift bevilges til statens laveste takst.
Ophold
Der gives ikke tilskud til opholdet, såfremt plejebarnets andel ikke er en dokumenteret merudgift. Fx gives der ikke tilskud til sommerhus, hvis hele familien alligevel skal bo i samme sommerhus. Der kan dog gives tilskud til opholdet, hvis det betyder, at plejefamilie skal have en ekstra hytte/lejlighed eller lign. fordi plejebarnet skal med på ferie. I dette tilfælde bevilges der plejebarnets andel op til 4000 kr. pr. år.
Der gives tilskud til barnets opredning på hotel eller barnets andel af et hotelværelse, hvis der er tale om en dokumenteret merudgift for plejefamilien.
Aktiviteter i forbindelse med ferie
Dækkes ud fra en individuel og konkret vurdering, og ud fra hvad de øvrige omkostninger er for plejefamilien for ferien. Beløbet skal dækkes af plejebarnets andel op til 4000 kr. pr. år.
Fritidsaktivitet
Plejeforældrene forventes at afholde 1. og 2. fritidsaktivitet af kost- og logibeløbet.
Der kan evt. bevilliges tilskud til 3. fritidsaktivitet, men kun hvis der er et særligt behov og formål fremgår af handleplanen.
Årskort til Fårup Sommerland og lign. Fritids- og aktivitetstilbud
Skal dækkes af kost- og logibeløbet.
Studietur/udlandsrejse ifm. skoleophold
Der kan søges om dækning af udgiften til udlandsrejse i forbindelse med skoleophold, hvis opholdet/rejsen skønnes at have et uddannelsesmæssigt sigte, og at størstedelen af klassen deltager. Børne- og ungerådgiver foretager en konkret og individuel vurdering.
Briller/kontaktlinser
Tilskud til briller eller kontaktlinser. Der kan bevilges tilskud til brillestel på max. kr. 750,00 + brilleglas efter overslag/kvittering.
Herudover kan bevilliges 1 stk. synstest (op til 500 kr.).
Der kan bevilges løbende abonnement på kontaktlinser på max. kr. 200,00 pr. mdr.
I få tilfælde er det nødvendigt at ansøge om tilskud udover ovenstående. Hvis der søges om større beløb end ovenstående skal der altid foreligge dokumentation for behovet fra optiker/øjenlæge, samt prisoverslag – bedst og billigst.
Institutionsplads, skoletilbud og efterskoleophold
Daginstitutioner dagpleje, vuggestue, børnehave, SFO, Klubtilbud bevilliges som en følgeudgift af anbringelsen og skal ikke ansøges om.
Der gives ikke tilskud til private skoletilbud inkl. friskoler, og som udgangspunkt gives heller ikke tilskud til private pasningstilbud.
Merudgifter – som følge af barnets fysiske eller psykiske funktionsnedsættelse
Hvis plejebarnets fysiske eller psykiske nedsatte funktionsevne ville have berettiget barnets biologiske forældre til at få dækket merudgifter efter servicelovens § 41, vil samme regler gælde for plejefamilier. Læs mere her:
Du/I kan bl.a. læse om ansøgning af tilskud til receptpligtig medicin, bleer, vådlægger, visualiseringsprogrammer, musikterapi mm.
Kæde/kugledyne
Udgifter til kæde/kugledyne afholdes af kommunen, hvis det er omfattet af Servicelovens § 112 om hjælpemidler. Hjælpemidler søges gennem Sundhed, Ældre og Handicapafdelingen. Er der tale om et behandlingsredskab, bevilges og betales dette af sundhedsvæsnet efter sundhedslovgivningen.
I helt ekstraordinære tilfælde kan der være behov for en kæde/kugledyne, men hvor det ikke er omfattet af servicelovens § 112 eller sundhedslovgivningen. I disse tilfælde kan der ansøges Familie- og Handicapafdelingen herom via børne- og ungerådgiver, hvorefter der vil blive foretaget en individuel og konkret vurdering af behovet. Ansøgning ved Familie- og Handicapafdelingen skal dog først ske såfremt der er givet afslag efter § 112 om hjælpemidler.
Diverse
Gaver – entrebilletter – biograf – aktiviteter – skoletaske - frisør
Dækkes af kost- og logibeløbet. Se også pkt. Kost- og logibeløbet.