Bæredygtig jordhåndtering

Når vi genanvender overskudsjord, sparer vi på ressourcerne og undgår at fylde deponierne op.

I Hjørring Kommune prioriterer vi så vidt muligt at genanvende overskudsjord lokalt, gerne indenfor samme projekt. Kan det ikke lade sig gøre, forsøger vi at finde alternativer indenfor kort afstand.

Samfundsmæssigt er det en fordel, at overskudsjord genanvendes under bæredygtige forhold, fordi vi på den måde sparer på ressourcerne/råstofferne og begrænser miljøbelastningen ved ikke at transportere jorden frem og tilbage .

Økonomisk kan genanvendelse være en fordel for "jordejeren", fordi man herved kan undgå at skulle betale deponerings- eller behandlingsafgift.

I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at behandle jorden, inden den kan genanvendes.

I Hjørring Kommune arbejder vi med rent jords modtagere som typisk er landmænd, der ønsker at modtage jord til optimering af markdriften.

Ønsker du at modtage rent jord, kan du blive godkendt som modtager ved at udfylde skemaet til højre. Så har vi muligheden for at henvise til dig, når der er projekter, der skal aflevere jord i nærheden af dig.

Derudover har vi større jordmodtagere i kommunen, som har miljøgodkendelse til at modtage større jordmængder til etablering af støjvolde eller rekreative bakkelandskaber.

Det gælder fx kommunens eget projekt Jord som Ressource – Thirup Park.

Læs mere om Thirup Park her

Læs mere om jord som ressource her