Natur er med til at skabe balance i hverdagen
Brugen af naturen kan hjælpe os med at koble af og skabe balance i en måske travl hverdag. Samtidig kan naturen være et mødested og rammen om sociale fællesskaber. Naturen skal vi se som en aktiv medspiller i et godt liv.
Grønne omgivelser indbyder til fysisk udfoldelse og aktiviteter alene eller sammen med andre. I Hjørring Kommune har vi gode forudsætninger for at bruge naturen i hverdagen. Den er lige der, hvor vi lever vores daglige liv - hvor vi arbejder, går i skole og bor. Mange kan hurtigt komme til skov, strand eller anden dejlig natur. Borgerne har også adgang til et utal af rekreative stier, cykelruter og faciliteter fordelt rundt om i kommunen.
Kommunens grønne omgivelser kan trækkes ind i vores dagligdag på mange forskellige måder. Den kan bruges til transport, leg, pauser under arbejde eller til fordybelse. På nogle arbejdspladser kan naturen bruges til at kombinere arbejde og motion. Fx kan en del møder med fordel afvikles som ”walk and talk”. På den måde kan en del af den daglige motion nås, mens man er på arbejde. Naturen giver os mange muligheder både i forhold til aktiviteter og bevægelse, men også til afslapning og afstresning.
I Hjørring Kommune ønsker vi et øget fokus på, hvordan natur og sundhed spiller positivt sammen. Brugen af naturen til fysiske udfoldelser og som socialt mødested kan være med til at give borgerne et godt liv i balance og trivsel. I naturen tager ting den tid det nu engang tager, og kan være med til at sætte et travlt liv på pause.
Sund i en "sund" natur
Mange af os oplever samfundet som et præstationssamfund. Vi kan opleve, at vi skal præstere mere og mere i en allerede presset hverdag. Vi ser også, at flere børn og unge oplever ensomhed, og generelt er udfordret på deres mentale helbred.
Vi ved, at nem adgang til natur kan have en positiv indvirkning på vores mentale helbred. Natur er dog ikke bare natur. Artsrigdom og biodiversitet kan have indflydelse på vores oplevelse af naturen. Områder med artsrig natur og naturområder, der opleves som fredfyldte og trygge kan have en afslappende og genopbyggende effekt på vores mentale helbred. Når vi stimuleres af de naturlige sanseindtryk i form af naturens lyde, dufte, former og farver kan vi opleve mere ro, nærvær og velvære. Naturen kan give os en lille pause fra hverdagens krav. Her kan vi sænke tempoet og lade op. Der er en naturlig sammenhæng mellem adgangen til en ”sund” natur og vores mentale sundhed og trivsel.
I Hjørring Kommune har vi en ambition om at indtænke flere grønne områder med ”sund” natur i forbindelse med byudvikling og lokalplanlægning. Samtidig er der ønske om at skabe flere og bedre adgange til naturområder. Til gavn for både os og naturen.
Kultur skaber fælles oplevelser og velvære
Kulturlivet kan være med til at skabe gode fælles oplevelser. Samtidig kan kunst og kulturaktiviteter indbyde til fællesskab og give os mulighed for fordybelse. Kulturen kan være en vigtig medspiller i forhold til at have et godt liv i balance.
Vi ved, at kultur og samværet om kulturelle oplevelser kan give os øget livskvalitet og velvære. Kulturen giver os nye perspektiver på livet og muligheden for at udfolde og udvikle os. Det kan have en positiv effekt på vores trivsel, hvis vi aktivt sætter kulturen i spil. I Hjørring kommune har vi mange kulturelle muligheder for og med alle aldersgrupper. Vi kan fx gå på biblioteket, i teateret og opleve kommunens mange skulpturer i bybilledet. Eller synge i kor, spille revy og male kunstværker i en af de mange kulturelle foreninger rund omkring i kommunen. Kultur kan have en sundhedsfremmende og forebyggende effekt på vores fysiske, mentale og sociale sundhed.
I Hjørring Kommune ønsker vi, at kulturen skal være tilgængelig for alle borgere. Der skal være mere fokus på, hvordan kultur og sundhed går hånd i hånd. Kulturen kan i høj grad bidrage med positive fælles oplevelser og kan styrke sundheden som helhed.