I dette afsnit kan du læse om, hvilke rettigheder du har som whistleblower og hvordan Hjørring Kommune sikrer disse rettigheder.
6.1. Dine rettigheder som whistleblower:
I dette afsnit kan du læse, hvilke rettigheder du har, hvis du indgiver oplysninger som whistleblower.
Du skal være opmærksom på, at en indberetning til whistleblowerordningen vil ikke i sig selv med-føre, at du bliver part i sagen, hvormed du ikke pr. automatik tillægges de rettigheder som medfølger af partsstatus.
6.1.1. Du er beskyttet mod repressalier
Whistleblowere, dennes familie, partsrepræsentant mv. er beskyttet mod repressalier af enhver art, som følge af indberetningen.
6.1.2. Du er sikret fortrolighed
Medarbejdere, som er udpeget til at håndtere indberetninger, er underlagt en særlig tavshedspligt omkring alle indberetninger. Overtrædelse af denne tavshedspligt er strafbart.
Du er sikret, at din identitet ikke vil blive videregivet til andre, end de personer, som er bemyndiget til at håndtere indberetninger, medmindre du giver samtykke hertil.
Oplysninger om din identitet kan dog videregives til andre offentlige myndigheder, hvis det er nødvendigt for at imødegå overtrædelser eller for at sikre berørte personers ret til forsvar. Hvis dette gør sig gældende, vil du som udgangspunkt blive orienteret forud for videregivelsen.
Selve indholdet af indberetningen kan videregives til andre (f.eks. internt i Hjørring Kommune), hvis det sker med henblik på at følge op på indberetningen. I den forbindelse sikres det, at det ikke ud fra de pågældende informationer er muligt at identificere dig. Modtageren af oplysningerne vil blive gjort udtrykkeligt opmærksom på, at vedkommende er underlagt en særlig tavshedspligt.
Din indberetning er ikke omfattet af retten til aktindsigt eller indsigt, og vil altså ikke blive udleveret, hvis nogen anmoder herom.
Byrådsmedlemmer har dog ret til sagsindsigt i din indberetning, men de kan ikke få oplysninger om din identitet. Hvis et byrådsmedlem får indsigt i din indberetning, vil byrådsmedlemmet blive gjort udtrykkeligt opmærksom på, at han/hun er underlagt en særlig tavshedspligt.
6.1.3. Du kan ansvarsfrit videregive oplysninger til whistleblowerenheden
Du anses ikke for at have tilsidesat din tavshedspligt, hvis indberetningen indeholder fortrolige op-lysninger. Du ifalder dermed ikke nogen form for ansvar ved at videregive fortrolige oplysninger til whistleblowerordningen, forudsat at du havde rimelig grund til at antage, at de pågældende oplysninger var nødvendige for at afsløre et forhold, som er omfattet af ordningen.
Du ifalder heller ikke noget ansvar for at have skaffet dig adgang til de oplysninger, som du indberetter om. Det er dog en forudsætning, at oplysningerne er nødvendige, og at du ikke har anskaffet oplysningerne ved en strafbar handling (eksempelvis ved hacking, optagelse af samtaler mellem andre eller tyveri).
6.1.4. Du har ret til orientering om sagen
Du vil indenfor 7 dage modtage en kvittering for modtagelsen af indberetningen.
Du vil desuden blive orienteret om sagens behandling og udfaldet heraf hurtigst muligt og senest indenfor 3 måneder. Orienteringens omfang kan i visse tilfælde være begrænset af reglerne om tavshedspligt mv.
6.2. Hvordan sikrer Hjørring Kommune, at du beskyttes mod repressalier?
Enhver kan orientere whistleblowerenheden, hvis det har haft negative konsekvenser, at vedkommende har indgivet oplysninger til whistleblowerordningen.
Enhver kan desuden henvende sig til whistleblowerenheden, hvis man oplever, at Hjørring Kommune hindrer, eller forsøger at hindre, ansatte i at foretage indberetninger.
Hvis whistleblowerenheden bliver opmærksom på, at du har været udsat for repressalier eller forsøgt hindret i at foretage en indberetning, vil whistleblowerenheden vejlede dig om dine muligheder og rettigheder.
Hvis du har oplevet uberettigede sanktioner som følge af, at du har indgivet en indberetning, har du ret til godtgørelse eller økonomisk kompensation. Det samme gælder, hvis du har været forsøgt hindret i at foretage en indberetning.
6.3. Hvordan sikrer Hjørring Kommune tavshedspligten?
Når du indberetter via whistleblowerportalen, kan du vælge om du vil være anonym, eller om de udpegede medarbejdere, der er indgår i whistleblowerenheden (eller foretager screeningen hos KL) må kende din identitet. Uanset om du indberetter anonymt eller ej, har de personer, som er udpeget til at behandle din indberetning, en særlig tavshedspligt.
Hvis du indberetter anonymt, bør du, for at undgå spor i browserhistorik, logge på fra en ekstern computer.
Det er kun få udpegede medarbejdere hos KL og Hjørring Kommune, som har adgang systemet, og dermed har adgang til din indberetning.
Hvis din indberetning indeholder en række oplysninger (f.eks. et hændelsesforløb), som med stor sandsynlighed vil gøre det muligt at udlede din identitet, har whistleblowerenheden en skærpet opmærksomhed på, hvordan din indberetning skal håndteres. Hvis det ikke er muligt at undersøge forholdet, uden at afsløre de omstændigheder, som med stor sandsynlighed vil kunne afsløre din identitet, vil whistleblowerenheden gå i dialog med dig for at sikre, om du er indforstået hermed. Hvis du ikke ønsker at give afkald på din anonymitet, vil whistleblowerenheden respektere dette, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at forholdet ikke kan undersøges.
Din indberetning vil blive slettet i portalen, og vil herefter blive opbevaret hos henholdsvis KL og Hjørring Kommune selvstændigt. I den forbindelse sikres det at opbevaringen sker, så det fortsat kun er de udpegede medarbejdere, der har adgang til din indberetning.