Statslige ordninger

Staten har fastsat fire støtteordninger til fremme af vedvarende energi.

Læs om statens fire støtteordninger

VE-bonusordningen giver beboere af beboelsesejendomme, som er beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg mulighed for at få en årlig udbetaling.

Udbetalingen vil blive baseret på anlæggets produktion fra 9,75 kW per VE-teknologi og elprisen og være skattefri. Det forventes, at den gennemsnitlige årlige udbetaling pr. husstand for solceller vil være ca. 4.500 kr. Beløbet vil variere fra år til år og kan være både større og mindre. Den samlede VE-bonus kan maksimalt udgøre 1,5 % af anlæggets kapacitet per VE-teknologi.

Denne ordning administreres af Energistyrelsen. Du kan læse mere og kontakte Energistyrelsen på deres hjemmeside – Klik her for at gå til Energistyrelsens hjemmeside

Værditabsordningen giver ejere af beboelsesejendomme, som bliver naboer til nye solceller, mulighed for at anmelde krav om erstatning, hvis de planlagte anlæg må forventes at påføre de pågældende beboelsesejendomme et værditab.

Krav om værditabserstatning kan anmeldes gratis, hvis beboelsesbygningen er helt eller delvist beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg i projektet. Det er således selve beboelsesbygningen, som skal ligge inden for afstandsgrænsen, for at der er fritagelse for gebyr.

Hvis din beboelsesbygning ligger længere væk end 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg i projektet, skal der sammen med anmeldelsen indbetales et gebyr på 4.000 kr. Kontonummer til brug for indbetalingen fremgår af anmeldelsesskemaet. Taksationsmyndigheden kan undlade at igangsætte behandlingen af en anmeldelse, hvis et gebyr ikke er betalt rettidigt. Indbetales gebyret ikke senest efter påkrav, er opstilleren ikke forpligtet til at betale for værditab.

Hvis du tilkendes erstatning for værditab, indgår aftale med opstiller om erstatning, eller hvis sagen ikke kan realitetsbehandles, får du gebyret tilbage.

Værditabsordningen administreres af Taksationsmyndigheden, der modtager anmeldelseskrav og fastsætter en størrelsen på en eventuel erstatning. Du kan læse mere om værditabsanmeldelse på Taksationsmyndighedens hjemmeside.

Klik her for at gå til Taksationsmyndigheden

Salgsoptionsordningen giver ejere af beboelsesbygning, som er helt eller delvist beliggende i en afstand af op til 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg mulighed for at anmelde krav om salgsoption.

Dette forpligter således opstilleren til at tilbyde ejeren af beboelsesejendommen at købe ejendommen ved salgsoption, hvis beboelsesejendommen får tilkendt et værditab fra Taksationsmyndigheden på over 1 % af beboelsesejendommens værdi.

Vælger en ejer af en beboelsesejendom at benytte salgsoptionen, vil ejeren og opstilleren selv skulle aftale tidspunkt og vilkår for indfrielsen af salgsoptionen. Allerede udbetalt værditabserstatning på beboelsesejendommen vil blive fraregnet ved indfrielsen af salgsoptionen.

Som et alternativ kan du og opstilleren i stedet indgå et frivilligt forlig om værditabets størrelse.

Hvis du har anmeldt krav om erstatning for værditab, og efterfølgende indgår et forlig med opstilleren, skal Energistyrelsen informeres, så sagen kan afsluttes. Et frivilligt forlig kan ikke indbringes for Taksationsmyndigheden eller anden administrativ myndighed.

Denne ordning administreres af Energistyrelsen. Du kan læse mere og kontakte Energistyrelsen på deres hjemmeside.

Klik her for at gå til Energistyrelsens hjemmeside

Med Grøn Pulje skal opstillere betale 313.000 pr. MW landvindækvivalenter til den kommune, hvori det vedvarende energianlæg opstilles. (Landækvivalenter er lig med el-produktion fra en gennemsnitlig ny vindmølle)

For solcelleanlæg er beløbet 125.000 kroner pr. MW. Grøn Pulje gælder også ift. vandkraftværk. For hybridanlæg betales et beløb svarende til de VE-teknologier, der indgår.

Kommunen administrerer midlerne, og midlerne kan anvendes bredt til kommunale tiltag. Det er hensigten, at midlerne fortrinsvist skal støtte projekter ansøgt af nære naboer til det vedvarende energianlæg samt grønne tiltag i kommunen. Hvis anlægget ligger tæt på en kommunegrænse, kan naboer inden for hhv. seks gange møllehøjde eller 200 meter fra solcelleanlæg i den tilstødende kommune også søge om tilskud fra Grøn Pulje. Det er dog op til den enkelte kommune at træffe beslutning om deling på tværs af kommuneskel.

Betalingen af midlerne skal ske direkte fra opstiller til kommunen som en engangsbetaling efter net-tilslutning. Skattestyrelsen har vejledende oplyst, at tilskud fra Grøn Pulje er skattepligtig, men fritaget kan være visse foreninger. Læs mere om Grøn Pulje i Hjørring Kommune her

Læs mere om Grøn Pulje i Hjørring Kommune her