I forbrændingsanlægget bliver restaffald fyldt i store ovne og forbrændt. Varmen fra forbrændingen benyttes til at opvarme vand til damp, som ved hjælp af en dampturbine og en generator producerer elektricitet.
Da forbrændingen holdes ved omkring 1.000 grader, brænder eventuelt metal ikke, men smelter blot og bliver til slagge. For hver ton affald, der forbrændes, produceres der ca. 250 kg slagge. Det gør der bl.a., fordi der kommer så mange ting til forbrænding, som ikke er forbrændingsegnet. Det er f.eks. gips, rockwool, glas mm.
Slaggen er problematisk, fordi mange af de farlige stoffer er opkoncentreret her.
Slaggen behandles, så mest muligt metal sorteres fra, men resten skal enten deponeres eller om muligt nyttiggøres i anlægsprojekter. Her kan slaggen "pakkes ind", så de farlige stoffer ikke udvaskes til det omgivende miljø.
I nogle tilfælde vil metal smelte fast i ovnen og løbe ned i lufthullerne, som sender ilt ind til forbrændingen. Det koster mange penge at rense ovnen, som ikke kan brænde affald af i mellemtiden. Det er derfor meget vigtigt at frasortere metal fra restaffald.